Autentificați-vă în contul dvs.

E-mail
 
Parola
 
Am uitat parola

Nu aveti cont?

Creati unul aici
×
»

Japonia

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii români posesori ai unui pasaport simplu/ simplu electronic pot intra si ramâne pe teritoriul Japoniei, fara viza, pentru o perioada care sa nu depaseasca 90 de zile într-un interval de 6 luni de la data primei deplasari. Masura se aplica pâna la 31 decembrie 2015.

Ministerul Afacerilor Externe face apel la cetatenii români care se vor deplasa în Japonia sa respecte cu strictete legislatia si reglementarile locale, în special cele privind durata sederii si conditiile de calatorie mentionate în continuare, contribuind astfel, prin propriul lor comportament, la permanentizarea regimului de deplasare fara vize si dupa anul 2012.

Cetatenii români pot calatori fara viza în Japonia exclusiv pentru urmatoarele scopuri:

 • Excursii turistice;
 • Vizitarea unor rude sau prieteni;
 • Participarea la manifestari stiintifice;
 • Prezenta la conferinte sau seminarii;

Amenintari teroriste

Riscul amenintarilor teroriste în Japonia este scazut, însa cetatenii români trebuie sa aiba în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Recomandam cetatenilor români care calatoresc sau se afla în Japonia sa consulte periodic informatiile prezentate de autoritatile locale si sa urmeze recomandarile acestora.

Siguranta si criminalitate

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor români sa  manifeste atentie atunci când calatoresc în anumite zone pe teritoriul Japoniei. MAE recomanda cetatenilor români sa evite calatoriile în zonele afectate de cutremurul, valurile tsunami si accidentul nuclear din 11.03.2011, în special prefectura Fukushima. Cetatenii români sunt sfatuiti sa evite orice deplasare în zona de 20 de km adiacenta centralei nucleare Fukushima Daichii.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor nipone, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

 • pompieri si serviciul de ambulanta: 119 (limba engleza)
 • accidente si infractiuni (politie): 110 (limba engleza)
 • accidente si incidente maritime: 118

Sistemul medical

Având în vedere costul foarte mare al serviciilor medicale, se recomanda încheierea unei asigurari medicale si de calatorie pentru persoanele care calatoresc în Japonia. Întrucât nu toate politele de asigurare emise în România sunt acceptate de unitatile medicale nipone, este de preferat încheierea de contracte de asigurare cu acele companii care au o experienta pe piata nipona pe care o pot dovedi si parteneriate încheiate cu firme internationale.

Conditii privind traficul auto

 • Circulatia auto

În Japonia se circula pe partea stânga a drumului.

 • Starea drumurilor

Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna.

 • Centura de siguranta

Utilizarea centurii de siguranta este obligatorie atât de catre conducatorul auto cât si de pasagerul situat pe scaunul din fata. Copiii având vârsta sub sase ani trebuie asezati pe scaune special destinate lor.

 • Limitele de viteza admise

Limitele de viteza admise sunt de 40 km/ora în oras si 80 km/ora pe autostrada.

 • Parcarea

Parcarea autovehiculelor se face numai în locuri special amenajate.

 • Permisul de conducere

În Japonia nu sunt recunoscute permisele de conducere românesti (inclusiv cele internationale). Obtinerea permisului de conducere nipon se face numai daca solicitantul a trecut cu succes examenul de echivalare în Japonia a permisului de conducere românesc.

Conducerea sub influenta alcoolului este strict interzisa, indiferent de nivelul concentratiei de alcool. Încalcarile minore ale regulilor de trafic sunt penalizate cu amenzi ce trebuie platite în termen de 7 zile.

Reglementari vamale

Nu pot fi introduse în Japonia produse alimentare, fructe si legume. În ceea ce priveste produsele cosmetice, conform legislatiei nipone, este permisa introducerea a maximum 24 de bucati din acelasi produs. Produsele alimentare procurate din spatiile comerciale duty-free pot fi supuse unei inspectii sanitare suplimentare la vama nipona.
Produse permise: 3 sticle x 760 ml continând bauturi alcoolice; 100 bucati tigari de foi; 400 bucati de tigari; parfum - 2 flacoane x 50 ml.

Nu exista limita la sumele de bani ce pot fi introduse sau scoase din Japonia, dar sumele care depasesc echivalentul a 1 milion yeni (circa 10.100 euro) trebuie declarate autoritatilor vamale la trecerea frontierei.

Regimul medicamentelor

Cantitatea de medicamente procurate pe baza de reteta medicala, care pot fi introduse în Japonia, nu poate depasi necesarul pentru o luna, iar cea a medicamentelor obtinute fara prescriptie medicala nu poate depasi necesarul pentru doua luni. Limita maxima admisa pentru medicamentele de uz extern (ex.: picaturi pentru ochi, unguente, lotiuni pentru piele si par) este de 24 de bucati. Pentru persoanele ce urmeaza tratamente speciale este recomandata prezentarea la vama a prescriptiei medicale din România, precum si a unei scrisori din partea medicului personal, privind scopul utilizarii respectivului medicament/tratament.

Este interzisa introducerea pe teritoriul nipon a medicamentelor ce fac parte din categoria stimulentelor (amfetamine, metanfetamine etc). Decizia privind legalitatea introducerii unui medicament în Japonia si posibilitatea confiscarii acestuia revine în totalitate autoritatilor vamale nipone.

Utilizarea cartilor de credit

Utilizarea cartilor de credit este foarte raspândita în Japonia, persoanele care fac plati de sume mai mari în numerar fiind privite de regula cu neîncredere. Sunt acceptate principalele carti de credit internationale (American Express, Visa etc.) si cele emise de institutiile financiare locale. Acest lucru este afisat în mod vizibil la intrarea în magazinele unde se pot efectua plati în acest sistem.
 

Ambasada României în Japonia


Cancelaria

Adresa: 106-0031 Tokyo-to, Minato-ku, Nishi-Azabu, 3-16-19

Telefon secretariat: +81 3 34790311

Telefon sec?ia consulara: +81 3 34791804

Telefon mobil de permanenta: +81 80 44614465

Fax: +81 3 34790312

 

 

    Asigurare Broker - Asigurari de Calatorie   Consultanta Judiciara Calatorii - Informatii Destinatii de Vacanta