Autentificați-vă în contul dvs.

E-mail
 
Parola
 
Am uitat parola

Nu aveti cont?

Creati unul aici
×
»
Utile » Conditii de calatorie » Cetateni romani » Conditii generale de calatorie in statele membre U.E., Schengen si S.E.E.

Conditii generale de calatorie in statele membre U.E., Schengen si S.E.E.

Conditii generale de calatorie in statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Schengen si Spatiului Economic European 

Cetatenii romani pot calatori in statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Schengen si Spatiului Economic European, in urmatoarele conditii:  
  • la trecerea frontierei, prin punctele de trecere deschise traficului international, se legitimeaza cu cartea de identitate sau pasaportul valabile (vezi lista statelor care permit intrarea in tara pe baza cartii de identitate);
  •  nu se afla in niciunul din cazurile de limitare a exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate.  

Ca cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, romanii beneficiaza de un control minim la trecerea frontierei, ce consta intr-o verificare rapida si imediata a documentelor de calatorie pentru stabilirea identitatii. Controlul se efectueaza pe culoarul (culoarele) special amenajat - pentru cetateni U.E. si S.E.E. - iar, la final, Politia de Frontiera nu aplica, in documentul de calatorie, stampila de intrare / iesire in / din tara.  

Intr-o maniera aleatorie ori in baza unor analize de risc, politistii de frontiera pot efectua controale mai riguroase / suplimentare asupra persoanelor si mijloacelor de transport / obiectelor acestora, respectandu-se intotdeauna prevederile legislatiei in vigoare.  

Daca se constata ca nu sunt indeplinite conditiile de iesire din tara, seful punctului de trecere a frontierei dispune intreruperea calatoriei.  

Membri de familie ai cetatenilor romani, care nu sunt cetateni ai Uniunii Europene, pot iesi de pe teritoriul Romaniei in baza unui pasaport valabil si a vizei de intrare, cu exceptia cazurilor in care obligativitatea vizei este desfiintata in conditiile legii.

Membrul de familie care nu este cetatean al Uniunii Europene, dar este in posesia unui document valabil, care atesta rezidenta pe teritoriul unui stat membru (in calitate de membru de familie al unui cetatean U.E.), este scutit de obligativitatea obtinerii unei vize.  

In cazul cetatenilor romani minori, iesirea din tara se face cu respectarea prevederilor Legii 248/2008.  

P.F.R. recomanda respectarea termenului de sedere in statele de destinatie, precum si documentarea prealabila, la reprezentantele diplomatice ale acestor tari din Romania, cu privire la conditiile particulare de intrare si sedre in fiecare dintre aceste state

                                                                                                                                                                       sursa: www.politiadefrontiera.ro
 

    Asigurare Broker - Asigurari de Calatorie   Consultanta Judiciara Calatorii - Informatii Destinatii de Vacanta