Accesul în Ţara Lăpuşului, poarta sudică este reprezentată de Cheile Babei, un reper de interes atât ştiinţific cât şi turistic. Cheile Babei se află în patrimoniul ariilor protejate, este o rezervaţie geologică, monument al naturii,categoria a IV – a IUCN, având o suprafaţă declarată de 15 ha şi lungime de 1km. Aria protejată a luat fiinţă în 1977 şi reprezintă un sector de îngustare (chei) realizat în calcare eocene (pe o lungime de 1 km) de către pârâul Poienii, un afluent de dreapta al Someşului.
În vecinătatea rezervaţiei naturale se află mai multe obiective de interes turistic, lăcaşuri de cult, monumente istorice precum Biserica de lemn din Drăgia, construită în 1706, fiind considerată un monument istoric.
Bisserica de lemn Dealu Mare cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Un alt monument istoric este Biserica de lemn din Măgura, din judeţuk Salaj, biserica a fost construită în 1707 şi are hramul „Sfântul Gheorghe”. Dar sunt şi alte rezervaţii naturale precum Cheile Lăpuşului.