In mijlocul orasului Aiud se pastreaza una din cele mai vechi cetati urbane din Transilvania (sec. XIII-XVI), Cetatea Aiudului. Cetatea este monument istoric.
Actuala Cetate are drept principale componente biserica reformata calvina si biserica evanghelica, inconjurate de o incinta fortificata. Cetatea a fost construita in secolul XIV, datorandu-si aspectul actual modificarilor din secolele XVI si XVII. Cercetarile arheologice au descoperit, sub actuala cetate, o asezare daco-romana, suprapusa de o fortificatie de pamant.
Pe acest loc cercetarile arheologice au relevat existenta unei asezari daco-romane din secolul III, peste care ulterior a fost inaltata o fortificatie de pamant. Peste aceasta fortificatie, a fost ridicata cetatea in doua faze. Cercetarile arheologice au decoperit prima faza ca avand loc in secolul XIV. Aceste date intra in contradictie cu traditiile locale sasesti care indica ridicarea cetatii inainte de marile invazii ale tatarilor din 1241, dar nu a putut fi confirmata aceasta ipoteza. In prima faza cetatea era de fapt o biserica fortificata, similar multor alte biserici fortificate transilvanene.
A doua faza de constructie a cetatii Aiudului a avut loc in perioada secolelor XVI-XVII. Forma actuala a cetatii a fost definita in cea de-a doua faza de constructie, cand zidurile au fost extinse.
De plan poligonal neregulat, cu o suprafata de app. 3500 m2 si construita din piatra bruta cu o grosime a zidurilor de 1,2 m, cetatea a fost intarita cu turnuri atribuite diversor bresle mestesugaresti care le intretineau si al caror nume il purtau. Avea 9 turnuri: Turnul macelarilor, Turnul croitorilor, Turnul cizmarilor, Turnul blanarilor, Turnul dogarilor, Turnul olarilor, Turnul Kalendas, Turnul lacatusilor-fierarilor si Turnul Portii. Din randurile fiecarei bresle responsabile de turnuri, se alegeau ofiterii de breasla, comandantii militari ai cetatii. Legatura intre turnuri se facea prin drumul de straja aflat in spatele parapetului, la care se avea acces prin intermediul mai multor scari din lemn. In interiorul celor 9 turnuri, la nivelele superioare ale lor se putea ajunge prin scarile interioare de lemn.
In interiorul zidurilor cetatii se afla Biserica Reformata-Calvina, ridicata in stil gotic tarziu la sfirsitul sec. XV, de tip biserica-hala cu trei nave, cu absida poligonala si turn pe vest, interiorul modificat baroc. Langa aceasta este dispusa Biserica Evanghelica-Luterana, ridicata in a doua jumatate a secolului XIX, pe locul unei capele construite in 1333-1334.
Pe latura de nord a cetatii se afla Palatul Voievoidal (sec.XVI-XVII), care a apartinut principelul ardelean Gabriel Bethlen (in anii 1612-1629). In palat functioneaza Muzeul de Istorie din Aiud.